Nu dați banii pe prostii, luați bilete la copii!

(Pledoarie pentru călătoria cu prichindei)

Mulți părinți se întreabă despre voiajul cu cei mici; este recomandat să îi ia în Thailanda? Desigur! Argumentele sunt nenumărate:

În primul rând, pentru copii orice călătorie este deopotrivă amuzantă și educativă. Aventurile sunt lecții, amintirile sunt experiențe utile, vii, sunt trăiri ce nu se pot obține în sala de clasă. Mai mult, aceste experiențe și impresii adunate în călătorii sunt dinamice, au amprentă mai puternică asupra copiilor – mult mai mare decât repetitiva învățare pe de rost a unei lecții la școală.

Nu pregetați să luați copiii în vacanțele plănuite pe plaiurile exotice ale Thailandei: aveți de bifat destinații unice și curiozități locale, muzee și piețe de meșteșugari, centre educative, drumeții, grădini zoologice și botanice, parcuri de distracție, gusturi, savori și culori tropicale în gastronomia siameză, spectacole de dans și marionete. În materie de acumulări, trăiri și emoții, toate vor conta pentru copilul dumneavoastră cât un întreg an școlar.

Practic, puteți alege absolut orice destinație de pe harta Regatului, infrastructura este excelentă iar ofertele de cazare sunt diverse și accesibile. Voiajul cu pruncii la spinare nu mai este chiar o mare provocare pentru părinți, facilitățile turistice sunt mereu upgradate, iar majoritatea părinților sunt bine informați, prudenți, conștienți că nu va fi propriu-zis concediul lor, ci o frumoasă lecție de fuziune, cooperare și toleranță între generații. Un copil de 6-7 ani poate fi interesat de cursuri de gătit, de exemplu, sau de o vizită la imensul Aquarium, dar poate că nu și de hrănit un elefant gigantic sau de vizitat cinci temple pe zi. Părinții vor proiecta călătoria după următoarele criterii:

• Traseul, durata șederii și mijloacele de transport către destinații

• Alternanța programului cu indispensabilele pauze de odihnă

• Implicarea copiilor în activități educative

• Stimularea interesului și cunoașterea stilului de viață thailandez

• Descoperirea și aprecierea diferențelor culturale

Singurele lucruri de la care nu se va face rabat sunt nevoile specifice vârstei și personalității, interesele, dorințele și mai ales confortul unui (foarte) mic călător. Și, desigur, asigurarea medicală de călătorie.

Cu siguranță, beneficiile obținute de întreaga familie vor depăși cu mult dificultățile. Veți petrece tot timpul împreună; haosul vieții cotidiene urbane va fi înlocuit cu atenția necondiționată de care copiii sunt privați când părinții sunt la muncă. Un aspect pe care, acasă, copiii nu au cum să îl cunoască: diversitatea culturală și lingvistică; chiar dacă nu vor învăța mai mult de cinci cuvinte în thai, vor fi expuși la toate sonoritățile, ritmurile, tiparele și diferitele inflexiuni ale limbilor străine. Mai târziu, le va fi mai ușor să învețe o limbă străină, vor deveni mai deschiși, mai înțelegători. O călătorie în locuri cu totul noi le va deschide larg ochii. Planurile de voiaj adesea suferă schimbări rapide, e nevoie de spontaneitate, iar copiii vor deveni mai adaptabili la contexte imprevizibile. Se detașează de lumea digitală. Atenția lor va fi focusată pe ce se întâmplă în jur, nu pe displayul unui iPad, căci interacțiunea cu maimuțele, elefanții sau peștii multicolori e mai interesantă decât desenele animate.

Text: Anca Ciuciulin

Foto: Shutterstock