Pe 16 iunie 2021 a fost lansat filmul documentar Roadrunner în memoria lui Anthony Bourdain. Legendarul chef a fost mai mult decât un bucătar/jurnalist/reporter culinar; prin povestirile sale, a conectat oameni din diferite culturi; a avut flerul să descopere unitate și universalitate în diversitatea noastră culturală – iar asta l-a făcut cu adevărat special.
Bourdain a iubit Thailanda, iar filmările sale din Bangkok și Chiang Mai au apărut în câteva episoade ale serialelor No Reservation (Travel Channel) și Parts Unknown (CNN).
A gustat prima oară mâncarea thailandeză la ea acasă și a fost o revelație: „E ca și când ai descoperit o culoare despre care nici nu știai că există.”
Deosebit de savuros este episodul 16, sezonul 5 din No Reservation, în care Bourdain face elogiul street food-ului în stilul său caracteristic: „De ce s-ar duce cineva într-un restaurant, când ar putea mânca așa?”, spunea el entuziasmat de piața plutitoare Amphawa, șezând pe treptele de lemn, în mijlocul unei mulțimi de thailandezi și mâncând creveți dintr-o farfurie de carton.
Altă experiență intensă a fost în Chiang Mai, unde bucătarul Andy Ricker din renumitele restaurante Pok Pok i-a fost ghid. Au început la piața de noapte Chang Phueak cu un khao kha moo (picior de porc înăbușit) oferit de o doamnă care poartă întotdeauna o pălărie de cowboy. Apoi, la restaurantul Pa Daeng Jin Tup au mâncat o altă o specialitate locală de carne tăvălită prin arome și sosuri. Au încheiat periplul memorabil cu un spectacol de cabaret unde celebrul chef nu s-a dat în lături de la distracția specifică locului.
Și pentru că Bourdain plonjează nu doar fără rezervare, dar și fără rezerve în cultura locurilor vizitate, și-a făcut un tatuaj tradițional thailandez sak yant drept suvenir al călătoriei în Țara Surâsului.
Într-un articol scris mai târziu pentru publicația Medium, Bourdain a spus: „A fi destul de norocos să poți vizita Thailanda și mai ales să mănânci în Thailanda este o imersiune profundă într-o cultură bogată, foarte complexă și foarte veche, ce conține arome, savori și culori dincolo de spectrul ce ne e familiar. Având în vedere timpul nostru limitat pe acest pământ și măreția pură a varietății imense de experiențe senzoriale ușor disponibile, n-ar trebui să pierdem nimic din acest timp”.
Chef Anthony Bourdain despre experiențele și șansa de a fi călător
„Călătoria face parte din experiență – este expresia și dovada seriozității intenției tale; e strădania.
„Dacă ai douăzeci și doi de ani, ești în bună formă fizică, vrei să înveți și să fii mai bun, te îndemn să călătorești – cât mai mult și cât mai departe. Dormi pe podea dacă trebuie. Află cum trăiesc, mănâncă și gătesc alți oameni. Învață de la ei oriunde te duci.”
„Dacă pledez pentru ceva, este pentru mișcare. Pe cât se poate. Peste ocean sau pur și simplu peste râu. Dacă poți să intri în pielea altcuiva sau măcar să mănânci ce mănâncă altul este un plus pentru toată lumea. Deschide-ți mintea, ridică-te de pe canapea, mișcă-te.”
„Călătoriile nu sunt întotdeauna frumoase. Nu e mereu confortabil. Uneori te doare, ba chiar îți frânge inima. Dar este în regulă. Călătoria te schimbă – sau așa ar trebui. Îți lasă urme în memorie, pe corp, pe inimă, pe conștiință. Iei ceva cu tine. Sper că vei și lăsa ceva bun în urmă.”