Hidro-hârjoneala naţională
De o stropeală ca la carte – şi de petreceri lanţ – ai parte dacă plonjezi în zone din Bangkok altminteri potolite: Silom, Royal City Avenuen sau Khao San Road, „ghetto-ul” drumeţilor. Totuşi, experienţele hidro-festive cele mai intense sunt cele trăite departe de metropolă. Chiar dacă n-ai nici o şansă să scapi uscat de sub tirul unui thailandez ce zâmbeşte aparent inocent sau unui turist cu morgă britanică, însă înarmat cu pistol cu apă şi complice cu localnicii, în locurile unde „carnagiul” acvatic nu ajunge ai parte totuşi de mai multă ceremonie şi reculegere.
Tipsuri de Songkran
- Fie că poartă bermude şi şlapi, fie costum de haine la patru ace, nimeni (cu excepţia infirmilor) nu scapă de udătură. Aşa că ai de ales: ori plonjezi cu tot sufletul în distracţie, ori hibernezi sub aerul condiţionat din hotel.
- Frustrarea nu duce la nimic. Aşa că iar ai de ales: ori te bosumfli că ţi s-a stricat coafura, ori te pregăteşti profesionist: îmbraci haine udabile, sandale de plastic, investeşti într-un pistol cu apă „mortal”, zâmbeşti şi spui cât mai des sawadee pii mai (la mulţi ani).
- Evită călătoriile pe durata celor trei zile. Autobuzele, trenurile, avioanele sunt doldora de thailandezi care se duc la rude sau se întorc în oraşele de domiciliu, iar accidentele rutiere sunt cu sutele, cauzate de şoferi beţi sau motociclişti şi biciclişti care iau în faţă câte o găleată cu apă şi pierd controlul.
- Înarmaţi sau nu, turiştii sunt fără discriminare ţinta tirurilor. Când te aventurezi într-o zonă de conflict acvatic, asigură-te că toate bunurile importante şi mai ales camera foto şi telefonul sunt sigilate în pungi cu fermoar (oricum pelerinele, sunt de vânzare la toate tarabele pe durata Songkranului).