Religia

În timp ce aproximativ 95% din thailandezi practică Buddhismul Theravada (religia oficială a Thailandei), toleranța religioasă este uzuală în aceast țară, fiind protejată de constituție.

Prin însăși natura sa, buddhismul – care se bazează pe învățăturile lui Buddha, „cel iluminat” (născut Siddhartha Gautama) – poate fi considerat mai degrabă o filozofie decât o religie; un sistem filosofic bazat pe compasiune și toleranță, al cărei scop este alinarea suferinței.

Prin urmare, thailandezii sunt foarte respectuoși în privința convingerilor religioase ale altora și sunt foarte deschisi spre a discuta perceptele lor buddhiste cu vizitatorii interesați. În cadrul unor sesiuni libere numite „Monk Talks” se pot programa convorbiri cu călugări buddhiști, foarte dispuși la împărtășirea cunoștințelor de bază despre credință și meditație – ca practică principală și mijloc de auto-reflectie, cu scopul de a identifica sursele necazurilor cauzate de dorințele invidului și a alina suferința.

Unele temple, în special in Chiang Mai, permit nu doar convorbiri pe teme spirituale ci și acces la programe pentru a studia buddhismul la un nivel mai aprofundat.

În toate orașele și satele templul (wat) este centrul vieții comunitare, sociale și religioase. Sărbătorile buddhiste au loc în mod regulat pe tot parcursul anului (în special în momentele serilor cu lună plină); majoritatea locuitorilor merg la temple pentru a aduce un omagiu lui Buddha, pentru a depune ofrande și pentru a da de pomană călugărilor, cu scopul de a fi vrednici de iertarea păcatelor.

Buddhismul este prezent nu doar în spațiul templelor, dar și în mai toate aspectele laice ale vieții cotidiene; călugării sunt foarte respectați, iar cei în vârstă de-a dreptul venerați. Nu este nimic neobișnuit să vedeți poze cu ei pe pereții birourilor sau caselor. Ba chiar și șoferii, taximetriști sau nu, își etalează pe bord sau în interiorul mașinilor imagini cu acești călugări – uneori laolaltă cu zeități hinduse și amulete animiste.

O imagine recurentă este cea a „căsuțelor spiritelor”: mici ansambluri un fel de troițe de pe la noi cu sau fără personaje miniaturale, amplasate în casă sau în afară, la colț de stradă, în magazine, clădiri de birouri, bănci, benzinării – practic, oriunde. Ideea este de a găzdui și omeni cu ofrande spiritele, de a le ține mulțumite și îndestulate pentru ca, la rândul lor, să păzească de rău. Buddhismul Thailandez este marcat de influența credințelor și spiritualității venite din secolele anterioare sau din contexte geografice: animismul, hinduismul etc.

Un procent de 4% din populatie au drept religie islamul; majoritatea musulmanilor Thai trăiesc în provinciile din sudul Thailandei, în apropiere de granița cu Malaezia. Alte religii din Thailanda includ hinduismul, confucianismul, taoismul și creștinismul – practicate, în general, de locuitorii din Bangkok a cărui populație multi-culturală include cetățeni de etnie indiană, chineză, japoneză și europeni.