Unde mai mergem, ce mai vedem: Suphan Buri

Este o provincie la nord-vest de Bangkok, străbătută de râul Tha Chin și având o zestre geografică bogată: regiunea are munți, păduri, câmpii, lunci – ce mai, de toate!

Orașul omonim este la doar 100 km de Bangkok; o așezare antică ce se poate lăuda cu o remarcabilă moștenire istorică și culturală. Așezarea în sine datează din secolul al IX-lea, pe când provincia era o importantă zonă de graniță în perioada Regatului Ayutthaya; în consecință, aici a fost scena multor bătălii pentru supremația socială, politică și economică care și-a lăsat amprenta cu care ne tentează azi. Chiar și limba vorbită de locuitori este un dialect distinct, tipic centrului Thailandei, despre care se crede că este chiar acea formă a limbii din perioada Ayutthaya.

O călătorie în Suphan Buri e ca și cum ne-am plimba printr-un roman istoric, punctat de atracții precum Monumentul Don Chedi – construit pentru a aminti victoria Regelui Naresuan asupra birmanilor – și Wat Khao Khuen, al cărui stareț a jucat un rol esențial în istoria thailandeză.  

Nu departe de aici putem face un popas în Piața Sam Chuk, un loc minunat pentru a admira clădiri thailandeze tradiționale și pentru a încerca delicioasele mâncăruri locale precum celebrul tort  Sali Suphan.

Pe harta provinciei Suphan Buri vom găsi alte câteva temple importante precum Wat Pa Lelai Worawihan, cunoscut pentru gigantica statuie a lui Buddha șezând, și Wat Phra Rup, cu o arhitectură interesantă și un mix de stiluri tocmai bune de fotografiat. Pentru panorame memorabile ale împrejurimilor, putem urca în Turnul Banharn-Jamsai. Iar pentru o întâlnire cu fauna subacvatică, mergem la Acvariul Bueng Chawak.

Pe lângă situri istorice, iubitorii de natură își vor hrăni curiozitatea în Parcul Național Phu Toei, vizitând peșteri, cascade și așa-zisele „sanctuare de pești” și „ferma de crocodili”.

Așadar, indiferent dacă sunteți interesat de monumentele arhaice, arhitectura veche, pitorescul piețelor locale sau infinitul registru al naturii, Suphan Buri are foarte multe de oferit pentru albumul descoperirilor noastre thailandeze.

Foto: Tourism Authority of Thailand / @HugThailand / Richard Barrow