Acum câteva luni a fost inaugurată una dintre cele mai inedite atracţii turistice din Chiang Mai: The Tiger Kingdom and Restaurant.
„Regatul” – un parc situat la 18 km de Chiang Mai, pe drumul spre Maesa, cam o jumătate de oră cu taxiul – este al doilea astfel de stabiliment din întreaga Thailandă care permite vizitatorului un contact mai mult decât apropiat cu tigrii. Poţi să te joci cu ei, să îi mângâi, să îi fotografiezi stând chiar în cuşca lor.
Încă de la deschidere, Regatul Tigrilor a stârnit polemici şi comentarii extrem de diverse; unii au apreciat că vizita acolo a fost cea mai frumoasă experienţă a vacanţei lor în Chiang Mai, alţii – faptul că animalele sunt îngrijite foarte bine, că au anturaj curat şi plăcut, în timp ce unii turişti au considerat că e crud şi inuman să ţii închise animale sălbatice spre distracţia lumii, că tigrii par drogaţi sau sedaţi, că expunerea lor la procesiunea turiştilor le-ar putea stârni apetitul şi că e o chestie foarte periculoasă.
Nu există taxă de intrare în parc, poţi să te plimbi cât vrei pe alei, pe lângă cuştile lor, însă dacă ai intenţia să îi vizitezi „acasă”, trebuie să plăteşti în conformitate cu grupa de vârstă a tigrilor cu care vrei să interacţionezi. Asta se traduce prin 500 bahts pentru 15 min cu puii de 5 luni, 280 bahts pentru vizita la tigri adolescenţi şi 320 pentru a fi musafir în cuşca unor adulţi bine de tot crescuţi, la propriu mai ales.
Merită să dai încă 200 bahts pentru ca un fotograf profesionist să prindă în jur de 200 de imagini cu tine în plină interacţiune cu locatarii cuştii (ţi le dă apoi pe un CD) ţinând cont că e mai prudent ca tu să îţi dedici întreaga atenţie „gazdelor”.
În cuşcă te însoţesc doi îngrijitori dotaţi cu bastoane cu care, din când în când, ating nasurile tigrilor dacă devin prea intimi cu vizitatorul. Căci o felină rămâne carnivoră orice-ai face, iar puii de tigru au alte noţini despre joacă şi muşcături decât au, de exemplu, şoriceii de casă.
Aşadar, pentru cei ce caută o doză mare de adrenalină mângîind animale feroce şi forţează limitele fricii, este o experienţă incredibil de interesantă, deşi majoritatea recunosc că n-ar mai repeta-o. Bănuiesc că printre nenumăratele avertismente de pe pancarte se numără şi cea referitoare la companiile de asigurări medicale, care nu acoperă efectele „interacţiunilor” cu tigri.
„Domeniul regal” este dotat cu un restaurant foarte bun (n-am întrebat carnea cui e gătită acolo), care oferă o perspectivă largă asupra parcului. Deşi nu e ieftin – cel puţin nu pentru standardele din Chiang Mai – e şi asta o experienţă; să stai la masă având în faţă bucate gustoase şi foarte frumos prezentate care ţi se perindă prin faţă, din care nu ştii ce să alegi mai întâi…
Cam aşa cred că gândesc şi tigrii din cuştile lor.