Episodul 3:
Nicolae al României știa că, vizitând Regatul Siamului alături de Alina-Maria, va repeta și va dubla emoțiile, senzațiile, experiențele prin ochii și reacțiile ei… Iar una dintre destinațiile puse pe lista „obiectivelor obligatorii” din Bangkok a fost Muzeul Jim Thompson.
MĂTASEA nu e doar o fibră, e un sentiment
O călătorie în Thailanda nu e completă fără o incursiune în cultura și tradiția țesăturilor din mătase ca parte a profilului național siamez. Alina-Maria de Roumanie se declară mare fan al mătăsii. „Dressing-ul meu conține cam 70% articole mătase”. „Inclusiv fețele ei de pernă”, completează discret Nicolae al Românie; așadar, o vizită la muzeul legendarului Jim Thompson, cel care a reînviat industria mătăsii în anii ʼ50, era inevitabilă. „Știam de brandul Jim Thompson de mai mulți ani. Și am ținut neapărat să ajung la casa memorială, să-i cunosc de aproape povestea, să-i admir colecțiile de artefacte. Am vrut să mă îmbrac în hainele tradiționale de la ei, ca o mare iubitoare de mătase ce sunt. Ceea ce am trăit acolo, în Paradisul mătăsii, a fost o experiență unică, oferită de stafful lor.” Alina-Maria probat ținutele din magazinul muzeului, a pozat cu eleganță, entuziasm și bucurie autentică – mai cu seamă că ambianța acelui loc unic e ca o teleportare în timp și spațiu, în acea falie de istorie unde cultura, meșteșugul, rafinamentul și valoarea colecțiilor de artefacte siameze se îmbină magic.
O altă întâlnire „de rang înalt” cu mătasea thailandeză a fost și vizita la Muzeul de Textile „Regina Sirikit”, situat chiar în incinta complexului Grand Palace din Bangkok. Aici, galeriile expun mostre de țesături și ținute de gală, piese din cele mai elaborate țesături tradiționale pe care Majestatea Sa Regina Sirikit le-a apreciat și valorizat întreaga viață. Grație interesului și proiectelor sale, meșteșugurile textile rurale nu doar au fost conservate și stimulate, dar au devenit artă.
Interviu de Anca Ciuciulin
Fotografii din arhiva personală Nicolae al României