Credința că spiritele sunt peste tot a făcut să apară nu doar altare destinate ofrandelor, dar și căsuțe unde spiritele să locuiască în relativ confort. Sunt mici ansambluri ca de Lego – temple reduse la scara statuetelor miniaturale şi amplasate lângă locuinţe, birouri, magazine, hoteluri, benzinării, unde vrei şi unde nu vrei, chiar şi la mall-uri. Le întâlneşti de la Bangkok până în cel mai umil sat din cea mai îndepărtată insulă. Căsuţele conţin nu doar imaginea lui Buddha, ci şi figurine (procurabile din supermarket) ce înfăţişează personaje laice, ba chiar şi animale minuscule, puse acolo pentru anturajul divinităţii – de pare tot ansamblul o reuniune veselă de familie în zi de sărbătoare. Aerul festiv vine şi din faptul că sunt împodobite cu fulare şi eşarfe foarte viu colorate şi ghirlande cu flori drept ofrande. Ghirlandele astea sunt în sine opere de artă, cu modele din flori mari şi mici înşirate măiastru pe aţă. Sunt extrem de ieftine, cam 2 lei de-ai noştri, iar lumea le cumpără ca pe lumânări, agăţându-le pe sau lângă căsuţele spiritelor.
Unii se descalţă când fac chestia asta, chiar şi tinere cochete în drum spre birouri; îşi împreunează palmele şi se înclină un moment, probabil rostesc cuvenita rugăciune, după care sar în pantofii eleganţi şi continuă frenetica lor viaţă modernă.
Invariabil, lângă căsuţe sunt puse castronaşe cu mâncare mereu împrospătată, fructe, ba chiar cutii cu cola – deși mai degrabă este apreciată câte o sticlă cu fanta sau altă băutură roșie sau roz, toate la dispoziţia spiritelor pentru a le asigura confortul, pentru a nu-şi dori să intre în casa adevărată, unde ar provoca dezordine şi, poate, ar aduce ghinion. Când se renovează construcţia respectivă, se fac întodeauna amenajări şi la locuinţa spiritelor. Să n-aibă impresia că au fost neglijate.
Credit foto: https://commons.wikimedia.org/