Când călătoresc singur pe perioade lungi, în locuri mai ieftine decât România, m-am obișnuit să mă raportez la un buget standard de cheltuieli de 50$/zi. De obicei, mă încadrez lejer în acestă sumă.
Pentru cazare aloc în general 20$/zi. Pentru o cameră single, cu baie, cu scor 8+ din reviews, bugetul ăsta este suficient aproape oriunde în Thailanda sau în India. Pot găsi chiar locații cu piscină sau breakfast inclus. În locuri mai izolate pot închiria un bungallow pe plajă, în banii ăștia. Iar alteori aleg să dorm la hosteluri, în „dorms”, adică dormitoare comune, pentru a cunoaște oameni noi și pentru a socializa mai mult. Iar hostelurile bune sunt și mai ieftine, în general le găsești în marja de 10$/noapte.
Cu restul de 30$, îmi acopăr bine celelalte cheltuieli zilnice. Asta, bineînțeles, pentru că eu nu beau alcool. În Thailanda, 30$ înseamnă fix 1000 de bahts. Pe mine, o masă completă mă costă cam 200-400 baht, în funcție de fițele locației, dar pot să mănânc foarte bine pe stradă, la streetfood, unde plătesc maxim 100-200 bahts. Oricum, eu m-am obișnuit de mult să mănânc o singură dată pe zi, nu sunt deloc un gurmand, așadar pentru mine mâncarea chiar nu reprezintă un cost relevant.
Cafelele, răcoritoarele sau sucurile de fructe costă 30-50 baht, un pachet de țigări 70-90 baht, pentru laundry plătești 50 baht pe kilogram, iar un foot-massage e 200-300 baht. Marijuana este legală peste tot în Thailanda, ca în orice țară întreagă la cap, iar prețurile de la magazine încep de la 70 baht/gram (10 lei).
Alte costuri mici dar totuși relevante sunt transporturile și intrările la obiective turistice. Transporturile ajung să coste câteva sute de bahts, dacă vizitezi mult și te deplasezi des. Fie că închiriezi scuter, fie că plătești bărci, trenuri, autobuze sau tuk-tuk, trebuie să-ți aloci măcar 200-300 de bahts pe zi pentru transport. Excursiile organizate și plata accesului la obiectivele turistice sunt singurele cheltuieli adiționale care mă pot face să depășesc bugetul zilnic. Altfel, cu 50$/zi îmi acopăr lejer toate costurile.
50$ pe zi înseamnă 1.500$ pe lună, adică 7.000 de lei. Acasă, în România, cheltuiesc cu siguranță mai mult, deși nu plătesc chirie. Desigur, în costul total se mai adaugă biletele de avion, eventuale vize și (neapărat) asigurarea medicală, probabil încă 500-600$, însă acesta este un cost care se amortizează, dacă stai mai multe luni.
***
Revenind la subiectul acestui capitol, costurile, am o poveste. Un cuplu de prieteni, pensionari amândoi, se plângeau de costul imens al gazelor, pe timpul iernii. Locuiau în Pipera, într-o casă prost izolată și plăteau peste 2.000 de lei pe lună numai factura la gaze, în lunile de iarnă. În plus, sărbătorile îi goleau de bani, iar în ianuarie și februarie, abia se mai descurcau. Și, făcând câteva calcule, ce s-au gândit prietenii mei?
Pe 1 decembrie și-au închis gazele, și-au încuiat vila de la Pipera și au plecat frumușel în Thailanda. Au stat 3 luni aici și au vizitat mai multe locuri, mutându-se în fiecare lună altundeva. Au stat la Bangkok, apoi la Chiang Mai, apoi pe plaja Kata Noi din Phuket. Au locuit la două hoteluri si la un airbnb din Bangkok, unde au negociat dealuri bune, solicitând sejururi lungi.
S-au întors în primăvară, bronzați și zâmbitori, mult mai relaxați și mult mai binevoitori. Erau încântați de experiența trăită și deciși să o repete și anul următor. Cheltuiseră împreună cam 8.000$ în 3 luni, adică mai puțin decât i-ar fi costat viața la Pipera, unde un sfert din acești bani s-ar fi dus doar pe gaze.
Prietenii mei, pensionarii din Pipera, despre care am povestit mai sus, nu există. I-am inventat. De fapt, mi-ar plăcea să existe și mi-ar plăcea să-i cunosc. Sunt mulți români care pot face asta. Își pot închide gazele și încuia usa, pentru a-și petrece o iarnă întreagă aici. La un preț mai mic decât costurile de acasă. Pe bune, chiar se poate și chiar e mișto.
Text și fotografii: Cristian Lică
Autor al cărții Lumea în buzunar, a călătorit în peste 100 de țări. A lucrat18 ani în advertising (multinațională/antreprenor); este curator și proprietar la „Romanian Kitsch Museum”. (Text publicat inițial pe https://www.facebook.com/groups/850397915139269)