Ghidul nostru, Mahomed, ne-a confirmat ce știam deja din Kuala Lumpur (și ce am văzut și noi cu ochii noștri): asiaticii mănâncă mult. Dar iubitori de mâncare precum thailandezii, mai rar. Mohamed zice că ei, mai ales aici în Trang, se trezesc de dimineață și își încep ziua cu cafea și porc prăjit. Sănătos?! Nu. Delicios.
La amiază sunt din nou la mese pentru curry-uri mustind de ardei iuți, iar seara tot la mese îi prinde cu aceleași combinații de carne, mirodenii, orez și, din nou, mult chilli. Despre piața pe care am vizitat-o în prima seară la Trang ne-a spus că e pentru cei ce au restaurante și tarabe cu mâncare. Asta pentru că tot omul din Trang merge „în oraș” să mănânce și rare sunt familiile din zonă la care să le fiarbă oalele în vatră. Mâncarea e ieftină în oraș, mult mai ieftină decât dacă ai cumpăra toate ingredientele și ai face-o acasă.
Și încă ceva: cei din Trang preferă restaurantele mici, gen două mese și reșoul afară. Asta pentru că văd mâncarea făcâdu-se sub ochii lor, pot schimba o vorbă cu bucătarul și, mai ales, pentru că thailandezilor le place să fie înconjurați de cât mai mulți prieteni atunci când mănâncă. Sunt „social eaters”. Așa că se înghesuie, socializează și mănâncă felurile proaspete, gătite pe loc. Am trecut și pe lângă un restaurant cu multe mese, care era gol. De aici ne-a povestit Mohamed ce-i cu spațiile mari și lumea puțină…
La un local cu trei mese am mâncat și noi primul Tom Ka din Thailanda. Și o salată picantă cu vită, ceapă, țelină verde, roșii și mult ardei iute.
Suntem în Thailanda cea uimitoare. Și ne va uimi în continuare, până la sfârșitul expediției.
Text: Răzvan Marc
Foto: Unsplash.com / TAT / Shutterstock.com