Și nu zicem „prăvălie” în sens peiorativ, căci locul unde muncește Jay Fai – deși foarte modest – este o bornă a culturii culinare thailandeze și un punct de mare atracție din Bangkok. Maestra a primit 7 ani la rând onorantele stele Michelin la categoria streetfood și a păstrat în meniu khai jeaw poo, acea omletă cu crab pentru care se stă la coadă cu orele.
Jay Pia Supinya Junsuta a crescut într-o familie care conducea un magazin cu tăiței de pui, a absolvit doar clasa a patra și a lucrat anterior la un atelier de croitorie înainte de a-și ajuta mama să gătească. Când casa ei de lângă Fortul Mahakan a ars, lăsând-o fără nimic, i-a venit ideea să încerce să vândă singură mâncare. A rugat-o pe sora ei mai mică să o învețe.
A pornit de la o modestă tarabă, precum sunt cu sutele în Bangkok, preluând tradiția de la tatăl ei; avea 70 de ani când a ajuns primul vânzător de street food recompensat cu o stea Michelin. Este inclusă în ghidul suprem al gastronomiei mondiale și ocupă locul 5 în lista internațioanală a celor 50 de localuri ieftine decorate cu o stea Michelin. Preț de decenii, a gătit în minuscula bucătărie deschisă către stradă, pe plitele artizanale cu cărbune, purtând ochelari de sudor și căciulă ca să nu-i ia părul foc. Ani de zile, flacăra nu s-a stins niciodată în bucătărie, chiar și în zilele în fără clienți, ci doar trecători care făceau fotografii înainte de a mânca pad thai altundeva în apropiere.
Încă din 2011 Jay a fost invitată în show-uri TV culinare și emisiuni pe Netflix. Mass-media internațională din domeniul gastronomiei și agențiile de presă importante au prezentat povești despre ea și despre deliciosul ei meniu.
În timp, succesul ei uimitor i-a consolidat faima: la restaurantul ei mic trebuie fie să faci rezervare cu o lună înainte, fie să stai la coadă 6 ore, fie să mergi înainte de ora 14 și să îți treci numele pe foaia din stradă, chiar pe peretele cârciumii – unde fii pregătit să plătești prețuri de restaurant, chiar dacă vei mânca la înghesuială. Prezența în primul Ghid Michelin din Bangkok în 2018 aduce după sine notorietate, care înseamnă 40 dolari omleta…
Pe lângă omletă, te poți delecta cu guay tiew pad kee mow (drunken noodles), crab prăjit cu pudră de curry, supa de fructe de mare tom yum cu creveți giganți, tăiței cu fructe de mare, abalone japonez cu kale prăjită și Congee de fructe de mare uscate. Iar asta în timp ce o poți urmări chiar pe Jay cu ochelarii ei ciudați, învârtind prin tigăi și strigând indicații celor 3-4 angajați ce servesc clienții flămânzi și onorați să mănânce aici.
Așadar, Jay Fai plănuiește să se pensioneze; are 81 de ani, a anunțat că se retrage în 2025 și închide cârciumioara de lângă Phra Tu Phi invocând oboseala, vârsta înaintată și eforturile de a menține standardele culinare și ingredientele de calitate ce i-au adus stele Michelin și marele premiu de la site-ul The World’s 50 Best. Prezența zilnică în bucătărie și administrarea restaurantului necesită efort și o organizare meticuloasă, asta în timp ce costurile crescânde ale ingredientelor au dus la prețuri mai mari.
Așa că Jay Fai a redus treptat toate aspectele afacerii. Inițial a închis doar duminica, apoi a trecut la închidere de două zile (duminica și luni), iar în prezent funcționează doar patru zile pe săptămână – de miercuri până sâmbătă, între orele 09.00 – 19.30.
În plus, are proiecte și contracte cu Coreea și alte țări, ceea ce a întărit decizia ei de a se pensiona în 2025. Nu are de gând să predea afacerea fiicei ei, dar este dispusă să-și împărtășească rețetele și să-i învețe pe cei interesați să le reproducă.
Pe 29 octombrie, prim-ministrul Paetongtarn Shinawatra a declarat că regretă că nu a avut niciodată șansa să mănânce acolo; ba chiar a menționat că și-ar ruga prietenii să-i țină rând la permanenta coadă din fața restaurantului, doar să apuce să guste celebra omletă cu crab înainte de a se trage obloanele.
Iar Thapanee Kiatphaibool, guvernatorul Autorității pentru Turism a Thailandei (TAT), e de părere că închiderea restaurantului „ar fi o lovitură mare pentru cultura streetfood din Bangkok, întrucât Jay Fai este un simbol renumit atât în Thailanda, cât și la nivel internațional și a contribuit la promovarea turismului și bucătăriei thailandeze”.
Întradevăr, Jay Fai a contribuit ca zona Phra Tu Phi sau intersecția Samran Rat (intersecția drumurilor Mahachai și Bamrung Muang) să devină un reper de vizitat obligatoriu pe harta pentru gurmanzii orașului.
Multe celebrități care vizitează Thailanda au venit să guste mâncarea rafinată a lui Jay Fai și au postat fotografii pe rețelele de socializare, inclusiv Russell Crowe, Ed Sheeran și Lisa Blackpink care au felicitat-o pe Jay Fai împreună cu directorii de la „Nongshim”, celebra companie coreeană de tăiței care a colaborat recent cu ea.
Unde o găsiți încă pe Jay Fai:
327 Maha Chai Road, Khwaeng Samran Rat, Khet Phra Nakhon Krung Thep Maha Nakhon, 10200, Thailand
Foto: https://www.remotelands.com/ Bangkok Travel Hub
Credit: khaosodenglish.com