Am fost în Regatul Siamului în diferite anotimpuri și pledez pentru ideea că diferențele dintre sezoane nu sunt atât de mari încât să ne descurajeze. Că, de fapt, nu există un „extra-sezon“ radical decât în termeni legați de industria turismului. Adică clima și geografia Regatului permit vizitatorilor să-și găsească destinația și coordonatele meteo optime pe tot parcursul anului. Aflați de aici multe alte detalii despre subiect.
Și mai insist pentru o idee: merită văzute mult mai multe destinații decât sudul insular… Mă bucur că din ce în ce mai mulți români descoperă nordul Thailandei (recunosc, am contribuit oleacă la promovare) și voi croi următoarele trasee și prin Thailanda estică. Regiunea Isaan are o personalitate diferită, o autenticitate conservatoare asumată – față de sudul exotic sau nordul cu etniile pitoresc amestecate.
De pildă, Ubon Ratchathani este un excelent exemplu de individualitate urbană. La 600 km est de Bangkok am descoperit acest oraș viu, cu o infrastructură solidă și un aeroport ca la carte, construite și lăsate moștenire de armata americană ce avusese în Ubon o bază militară strategică, la buza Vietnamului. Are o viață comunitară intensă – seara, în parcuri, zeci de tineri dansează, joacă ceva sau exersează cântări în grup. Prospectele stradale sunt ample, urbanismul este funcțional (studiat sau dezvoltat spontan), capabil să respire mult mai relaxat și să asigure cu ușurință un flux uman și un trafic deloc neglijabile.
Ubon Ratchathani este o provincie de prim rang, de vizitat neapărat în timpul Festivalului Lumânărilor, cândva prin iulie; este o celebrare a sezonului ploios și începutul postului buddhist. Acest festival impresionează prin procesiuni, uneori prin parada elefanților și a carelor alegorice din ceară sculptată minuțios, provenind de la 12 temple faimoase din provincia Surin.
În mod tradițional, înaintea sezonului ploios, credincioșii donează călugărilor buddhiști articole pentru uz personal și lumânări pentru a fi aprinse în temple. Festivitățile au loc în multe localități rurale, dar în Ubon Ratchathani au loc cele mai elaborate pregătiri și parade, unde „lumânările” (sculptate din lemn sau ipsos și apoi îmbrăcate în ceară) sunt cam cât un vagon de tramvai de mari și reprezintă scene și personaje legendare hinduse și din mitologia buddhistă.
În concluzie, Thailanda profundă ne stă la dispoziție cât e anul de lung și de lat. Să n-o lăsăm să ne aștepte cu ochii-n soare!
Text: Anca Ciuciulin
Fotografii: Anca Ciuciulin / Tourism Authority of Thailand / pixabay.com / unsplash.com /