De vorbă cu călugării buddhiști

Sunt mai multe temple în Chiang Mai care organizează întâlniri cu călugării buddhiști – numite „Monk chat”. Dacă ești curios și vrei să afli mai multe despre oamenii ăștia, ce îi determină să devină călugări sau ce fac ei toată ziua, poți să îi întâlnești și să povestești cu ei. Cu ocazia asta ei își exersează engleza și află la rândul lor despre alte culturi.  

Eu am fost la Wat Chedi Luang – templul ăsta era cel mai apropiat de mine, iar întâlnirile cu călugării se întâmplă în fiecare zi, între 09.00 – 18.00. În curtea templului este amenajat un loc umbros, pe care este greu să îl ratezi.

Alte temple unde poți să discuți cu călugării sunt:

  • Suan Dok: de luni până vineri, între 17.00 și 19.00
  • Srisuphan: de luni până vineri, între 17.30 și 19.00
  • Phakkao: sâmbătă și duminică, între 16.00 și 19.00

Am întrebat și am aflat cum au decis să devină călugări, care sunt lucrurile pe care nu au voie să le facă și cum arată la ei o zi normală.

La masa la care m-am așezat eu erau călugări din Laos și Vietnam. Cel din Laos nici măcar nu venea dintr-o familie buddhistă.  

Ne povestesc că sunt patru reguli pe care nu au voie să le încalce – nu au voie să ucidă, să fure, să spună minciuni (minciuni sfruntate – de genul: pot să vindec boli incurabile, pot să comunic cu specii extraterestre) sau să facă sex. Pot renunța oricând la călugărie și se pot întoarce, apoi. Dacă încalcă însă regulile de mai sus, nu mai pot fi călugări.

Își petrec zilele studiind și meditând, iar dimineața colectează hrana de la cei ce împart, e un fel de pomană. Când vin la întâlnirile cu turiștii poartă niște robe speciale.

Călugării sunt destul de timizi, mai ales cei care nu sunt prea siguri de engleza lor. Dar dacă îi încurajezi și pui întrebări, încep să fie din ce în ce mai vorbăreți.

Trebuie să ai în vedere că femeile au anumite interdicții: nu poți privi în ochi călugării, nu le poți înmâna ceva și nu îi poți atinge.    

Recomandări pentru vizitarea templelor

Deși vizitatorii sunt mai mult decât bineveniți, trebuie să respecte regulile buddhiștilor; nimic complicat, sunt mai mult reguli de bun simț.

Trebuie să te îmbraci decent

 Să ai umerii acoperiți și să porți pantaloni lungi. Se aplică mai ales în cazul femeilor care, prin goliciunea lor, pot favoriza vreun gând necurat din partea călugărilor. Eu am încercat să port mereu cu mine o eșarfă mare, care s-a dovedit foarte utilă. Date fiind multele grade de afară, e complicat să porți tot timpul mâneci lungi.

Trebuie să te descalți

În niciun templu nu intri încălțat, este lege. Îți vei da seama ușor când e momentul să îți scoți încălțările, după mormanele de pantofi pe care le găsești la intrări.

Oricum, thailandezii au obiceiul să se descalțe de fiecare dată când intră într-o încăpere – fie că este un templu, casă, magazin sau salonul de tatuaje.

Respectă statuile și imaginile cu Buddha

Nu ai voie să te cațări, să atingi sau să arăți cu degetul nicio reprezentare a lui Buddha. Apoi, nu ai voie să stai cu tălpile îndreptate spre Buddha, de aici poziția de tip sirenă pe care trebuie să o adopți în templele în care intri.    

Și nu îți faci nicicum tatuaj cu Buddha, este considerat un sacrilegiu.

Atitudine respectuoasă, în general.

Când vizitezi templele, trebuie să vorbești încet, spre deloc. Îți închizi telefonul mobil și îți dai jos căștile. În niciun caz nu fumezi (mai ales că este considerat un păcat pentru buddhiști) și nu mesteci gumă.

Text și fotografii: Ramona / www.insandale.ro  

(Articol publicat inițial aici, pe blogul Ramonei – căreia îi mulțumim pentru că ne-a permis preluarea.)

tru că ne-a permis preluarea.)