Continuăm lista sfaturilor și sugestiilor pentru a depăși eventualul disconfort al climei tropicale din Thailanda. Luați în calcul că, pentru călătorul venit din climat temperat, umiditatea și căldura presupun o etapă de acomodare.
Planificați-vă activitățile
Dacă vizitați Thailanda pentru prima dată, este de înțeles că doriți să vedeți și să faceți cât de mult puteți în timpul petrecut aici. Pe cât posibil, programați excursiile și activitățile în aer liber fie dimineața devreme, fie târziu după amiaza sau chiar seara. În miezul zile, profitați de umbră și răcoare la hotel, la muzee, la o cafenea sau în mall – oriunde e aer condiționat.
Îmbrăcați-vă corespunzător
Purtați haine lejere, din in sau bumbac; stratul de aer dintre piele și îmbrăcămintea largă asigură circulația aerului și permite o evaporare mai eficientă a transpirației. Culorile închise atrag razele solare, purtați așadar culori deschise. O alegere bună pot fi țesăturile „tehnice” pentru vreme caldă, de genul celor folosite la echipament sportiv: e drept că sunt sintetice, dar se usucă extrem de repede în comparație cu bumbacul. Iar capul trebuie acoperit (din rațiuni de sănătate; nu e nimic religios în această recomandare): pălărie, șapcă, batic, bandană… Practic, orice se interpune eficient între agresivitatea solară și podoaba capilară se va dovedi cu adevărat salvator.
PONT: Găsiți de cumpărat și acele bandane „cooling effect”; sunt bentițe ce conțin particule speciale care, ținute 3-5 min în apă foarte rece, se expandează și se mențin reci ore în șir. Se poartă pe cap, la gât, la încheietura mâinii.
La soare? Da, dar în siguranță
Chiar și în zilele înnorate, nivelurile UV din Thailanda sunt ridicate. Loțiunile de protecție solară sunt indispensabile; folosiți înainte de a ieși din casă și purtați în rucsac pentru a reaplica în cursul zilei. E posibil ca anumite branduri cu SPF să fie mai scumpe decât în Europa, așadar puteți aduce de acasă crema preferată cu factor mare de protecție.
E redundant să menționăm că da, e (foarte) cald în Thailanda; de aici, tentația de a dezgoli cât mai mult trupul. Vedem bărbați fără cămașă, dar, dacă nu sunteți pe plajă sau la piscină, rezistați ispitei de a umbla cu bustul gol – complet nepoliticos. În ciuda clișeelor cu tentă de atracție turistică, Thailanda este o țară conservatoare. Aceeași remarcă e valabilă și pentru femeile care fac plajă topless; nu este deloc adecvat din punct de vedere cultural.
Dușul salvator
Un duș călduț (nu fierbinte sau rece) este o modalitate excelentă de a vă răcori. Dacă ați vizitat obiectivele turistice dimineața și aveți pauză în programul zilei, profitați de șansă la întoarcerea în camera de hotel. În Thailanda, s-ar putea să faceți duș și de trei sau patru ori pe zi, chiar și fără gel sau săpun; este cel mai bun mod de a vă răcori și împrospăta.
Aerul (moderat) condiționat
Dacă nu merge în timpul zilei, seara veți fi tentați să setați temperatura la 18 sau 19 grade Celsius; doar că e aproape sigur că noaptea vă veți trezi de frig. Setarea optimă a aerului condiționat în camera de hotel thailandez este între 23 – 26 grade pentru a avea un somn bun.
Ventilatoarele, prietenii noștri
Aerul condiționat vă poate usca pielea și gâtul atunci când este folosit timp îndelungat. Dacă aveți norocul ca în cameră să fie și un ventilator și aer condiționat, folosiți-le împreună. Aerul condiționat cam o oră înainte de culcare, pentru a răci rapid încăperea, apoi treceți la ventilator.
Și dacă nu aveți decât ventilator? Puneți în fața lui un vas cu niște cuburi de gheață; pe măsură ce se topește, jetul de aer preia vaporii de apă rece și creează un fel de briză răcoritoare.
Când nu sunteți în interior, un mic ventilator portabil poate fi surprinzător de eficient. Sunt ieftine, unele se acționează mecanic, altele au baterii sau se încarcă prin USB.
Luați aminte la localnici
Thailandezul obișnuit este mult mai apt (și abil) în a face față căldurii decât occidentalul obișnuit. Spre exemplu, șoferul de tuk-tuk știe ce să facă atunci când mercurul crește: înmoaie un prosop mic în apă rece, îl stoarce și îl poartă pe ceafă. S-ar putea să nu fie un fashion statement, dar cui îi pasă când te răcorește?!
Umbrelele sunt adesea folosite de thailandezi pentru a se proteja de soare. Majoritatea umbrelelor vândute în Thailanda vor avea protecție UV și sunt eficiente împotriva soarelui și a ploii. Împachetați o umbrelă pliabilă mică în geanta de zi și sunteți gata. Desigur, puteți cocheta cu o mică umbrelă de soare tradițională, din hârtie cerată și frumos pictată – e un accent șic, dar nu ține la ploaie.
Alt produs folosit de localnici și recomandat turiștilor este „pudra de răcire”. Există diferite versiuni disponibile în magazine și supermarketuri, inclusiv de la Protex. Dar cea mai cunoscută este probabil Snake Brand – o combinație de ingrediente, inclusiv talc, mentol și camfor. Se folosește imediat după duș, când pielea este curată, dar umedă. Este o modalitate excelentă de a vă menține prospețimea și de a reduce transpirația și iritația pielii provocată de căldură. În plus, este o sugestie de cadou util și pentru cei de acasă.
Text: Anca Ciuciulin
Foto: Unsplash.com / fanclubthailand.co.uk/ Tourism Authority of Thailand / Art Thomya, fb Snake Brand / powdermixdirect.com