Este incontestabil că sezonul răcoros este cel mai bun moment de a vizita Thailanda, cel puțin pentru cei ce vin prima dată: mai puțină ploaie, temperaturi suportabile, natura în plină vigoare, păduri și cascade neinfluențate de secetă. Dar este și cel mai aglomerat și costisitor sezon. Așadar, se impune să punctăm beneficiile unei planificări a călătoriei cu un calendar mai flexibil, în ceea ce se cheamă „low season“, cu avantajele sale.
ESTE considerabil mai ieftin. În perioadele numite în industria turismului „off season“ sau „low season“ prețurile sunt mai mici; sunt aplicate reduceri la cazare, zborurile interne, la tururi, excursii, la restaurante și alte servicii. Foarte multe hoteluri bune, mai ales cele din categoria „beach-resorts“, își reduc tarifele cu aproape 50% în perioada off season. De asemenea, liniile aeriene practică prețuri cu mult mai scăzute pentru cursele internaționale către Thailanda; economia de bani este semnificativă, căci în bugetul total al călătoriei zborurile sunt cele mai costisitoare.
ESTE mai puțin aglomerat. Cine n-a fost vreodată în destinații turistice celebre, în hoteluri sau resorturi preferate de familiile numeroase – și și-a dorit să se termine vacanța mai repede?! Cozile mari la intrarea în temple, muzee, închiriere de echipamente de scufundare; vânzoleala permanentă, un haos turistic explicabil dar incomod uneori, copiii prea zburdalnici ziua și sesiunile de karaoke seara pot face țăndări cele mai zen persoane, venite să guste doar farmecul discret al ospitalității thailandeze și exotismul naturii. În extra sezon, vă puteți sustrage abil și cu folos din haosul turistic…
Din ce în ce mai mulți turiști aleg să vină în Thailanda în sezonul ploios, în intervalul mai-octombrie, tocmai pentru a evita mulțimile de vizitatori. Pentru că o ploaie caldă de o oră-două, după-amiaza, poate fi chiar un beneficiu în sine.
ESTE relaxată și natura. Adică, însetată după sezonul secetos, își absoarbe doza de ploi providențiale și izbuncește într-un verde proaspăt primenit. Orezăriile ce fac farmecul oricărei zone rurale își întind catifeaua vegetală ca un tablou cu rol vizual terapeutic… În păduri și în parcurile naționale apele sunt curate și limpezi, cascadele mai tumultuoase, matca râurilor mai plină și croazierele pe fluviu mai agreabile.
ESTE plin și calendarul festivalurilor locale. Chiar dacă sunt mai puțini turiști, asta nu înseamnă că localnicii sunt mai puțin ocupați. Spre exemplu, o suită de festivaluri și celebrări au loc în perioada postului buddhist (iulie-octombrie) sau ceremoniile legate de ciclul recoltelor de orez ori de cursele de ambarcațiuni (septembrie) – plus multe alte oportunități să trăiți experiențe culturale fascinante, „la prima mână“. Nu vă costă nimic în plus, ci doar acumulați amintiri unice!
ESTE mai puțină lume înscrisă la tururi și excursii de grup. Ceea ce se traduce prin mai mare flexibilitate a programelor și excursiilor opționale, mai multă și mai directă relaționare cu conducătorul grupului, în general experiențe mai personalizate și mai autentice. Veți avea mai multă atenție din partea ghizilor, le va fi mai ușor să asigure vizite în sate, pauze de prânz în restaurante locale etc.
În concluzie, deși clima Thailandei este efectul musonilor tropicali, rareori e vreme rea în toate regiunile simultan. Sigur, vă puteți aștepta la zile ploioase, acoperite, fără soare; dar ploile, deși calde, scad temperatura și răcoresc aerul. Iar atmosfera generală este calmă și liniștită; șarmul insulelor, plajelor, orașelor și parcurilor istorice poate fi gustat pe îndelete – și mai ieftin. Toate acestea merită micul inconvenient de a utiliza când și când o umbrelă.
Dar cinstit vorbind, low season are și aspecte mai puțin avantajoase:
De plouat, o să plouă sigur. Cum vă descurcați?
Precum în orice altă călătorie, regulile sunt simple: fiți informați, pregătiți și flexibili. Adaptați-vă așteptările și atitudinea și savurați experiențele!
Și dacă ploaia vă ține la adăpost pe terase, amintiți-vă că sunteți în vacanță. Beți o bere, relaxați-vă și bucurați-vă să nu faceți aaaaabsolut nimic!
Text: Anca Ciuciulin
Foto: TAT / Shutterstock / EAsia / Rachot Visalarnkul