Într-o țară permanent înflorită și binecuvântată de natură cu ploi și căldură, era firesc să fie omniprezente decorurile vegetale, ornamentele din flori și, practic, nu există reprezentare grafică ce să nu includă flori, petale, lujeri și frunze.
Cele mai cunoscute obiecte sunt cele pe care le vezi încă din aeroport: micile ghirlande tradiționale numite Phuang Malai, uneori din flori modeste, alteori scumpe și opulente. Sunt pregătite minuțios, cumpărate de fiecare thailandez cu sau fără ocazie specială; sunt păstrate acasă pentru ademenirea și păstrarea norocului, oferite ca ofrande în temple sau depuse pe micile altare stradale. Interesant este că „phuang” înseamnă „buchet, legat împreună” – iar asta are atât sens propriu, de fixare a florilor în sine, cât și sens figurat, de legare a relației simbolice între cel ce dă și cel ce primește. Volanul unei mașini poartă același nume, „phuang malai” – poate datorită formei rotunde.
Ghirlandele sunt compuse prin înșirarea pe ață sau pe sârmă a diferitelor flori în combinații ce depind de înflorirea sezonieră și de imaginația artizanului. Compoziția estetică include de obicei una sau mai multe flori parfumate, precum iasomia și bobocii de trandafir. Se spune că primele atestări ale acestui tip de artă florală thailandeză datează din timpul domniei regelui Chulalongkorn (Rama V). El a menționat ghirlande de flori proaspete în lucrarea sa despre „Ceremonia regală în 12 luni”. Mai târziu, în epoca Rattanakosin, ghirlanda de flori thailandeză a devenit un obiect ceremonial nelipsit la ocaziile festive.
O formă spectaculoasă de ornament sunt ghirlandele Malai Krui purtate pe corp, în diagonală, ca o eșarfă. Era un privilegiu al nobilimii, etalat de femei și bărbați deopotrivă. La origine a fost un accesoriu vestimentar inventat de Lady (Chao Khun Phra) Prayuravongse, consoartă a Regelui Chulalongkorn.
Khrueng Bai Sri ton este o piesă decorativă foarte frumos elaborată, în care se împletesc și suprapun frunze de bananier Tani, pliate și cusute stratificat de obicei pe trei niveluri. Ornamentul include spice de orez și alte elemente ritualice esențiale: lotus, o lumânare pentru prosperitate, suc proaspăt de cocos, trei tăvițe pentru lumânări, nouă lumânări obișnuite, uneori bancnote și acel fir alb din bumbac pe care îl putem vedea atât în temple, cât și legat la încheietura mâinii. Ansamblul de obiecte este piesa centrală a unei ceremonii numită Bai Sri de venerare a zeităților, de binecuvântare efectuată pentru a aduce noroc, fericire și prosperitate unei persoane, omagiu și respect profesorilor sau pentru a asigura bune auspicii unui loc – locuință, magazin etc.
Fiecare element folosit la fabricarea unui Bai Sri are o semnificație: orez înseamnă fertilitate, florile galbene de Cassia sugerează longevitatea, florile de Calotropis – dragostea puternică și îndelungată, banii înseamnă noroc și firele albe de bun augur reprezintă devotamentul și legăturile de prietenie.
Foto: Art Pawat Jundarak / มิน คนดี / Tum Baitong / Praphat Ardunsawat
Cover foto: Navee Saengvitoon