Dacă turiștii caută mai degrabă spectaculosul, călătorii caută autenticul unei destinații, inclusiv colecțiile de comori tradiționale vestimentare; iar dacă acestea sunt cu vânzare, satisfacția unui colecționar va fi deplină.
Dacă faceți parte (și) din a doua categorie și ați ajuns în Chiang Mai, dați o raită pe străduțele de pe lângă Warorot Market (Kad Luang): Chang Moi Road, Tha Pae Road. Veți găsi câteva locuri unde obiectele expuse spun povești nu doar despre modă și bijuterii, ci și despre stilul de viață al societății siameze cu decenii și secole în urmă. Broderii pe catifea, bijuterii din argint, cămăși cu inscripții miraculos-vindecătoare, tunici ornamentate cu aplicații migăloase – cam asta am admirat în magazinul Kesorn Art…
Iar dacă aveți noroc, puteți nimeri la expoziția cu vânzare „Dragon and Phoenix”. Este deschisă temporar pe 2/1 Nawatket Road, la „Healing Family Foundation” din Watket.
Am avut acest noroc în 2019. Am ajuns în ultima zi în care se putea intra liber în acest univers al colecționarilor de artă vestimentară asiatică; majoritatea pieselor provin din China, Laos, Cambodgia. Impresia a fost că te-a lăsat cineva liber într-un muzeu, că poți atinge (nu și proba însă) niște kinomouri magnifice, fuste, șaluri, pantofi, poșete, broderii de tot felul. Plus anticuri vintage și tribale chinezești, thailandeze, laoțiene, vietnameze. Costume și textile, țesături batik din Java, kimonouri japoneze, ținute din Africa, India și Indonezia… Și da, unele erau de vânzare; am oftat, am socotit, iar am oftat și am făcut fotografii.
Adică în acest gen de „temple ale colecționarilor de istorie” să nu vă așteptați la chilipiruri; prețurile sunt pe măsura valorii. Se poate negocia puțin, dar dacă vă doriți foarte tare obiectul cu pricina, merită investiția. Istoria nu e ieftină.
Să nu vă scandalizeze subiectul cumpărării de anticuri: ceea ce este extrem de vechi și prețios nu e de vânzare, obiectele de patrimoniu nu stau în vitrinele consignațiilor, ci la muzeu, în casete de sticlă păzite strașnic.
Text și foto: Anca Ciuciulin