Sunt câteva producții internaționale filmate în Thailanda, tocmai bune de vizionat dacă ți s-a făcut poftă de peisajele și atmosfera Siamului.
Vă amintiți aceste scene iconice? Roger Moore în rolul lui James Bond din Man with The Golden Gun, izbutind o evadare epică pe un canal într-o barcă cu motor; Leonardo DiCaprio vânând un rechin ostil cu mâinile (aproape) goale, într-un paradis sărutat de soare în The Beach; și Bradley Cooper și camarazii lui confruntându-se cu consecințele unei nopți bahic dezlănțuite, în The Hangover Part II.
Toate sunt scene din filme de succes turnate în Thailanda. Peisajele magnifice cu repere vizuale unice – mare, plaje, cascade, munți, junglă, cadre urbane specifice – toate au făcut din Țara Surâsului nu doar una dintre cele mai căutate destinații de vacanță din lume, dar și raiul cineaștilor în căutare de cadre exotice.
Prima dovadă a „reputației” cinematografice thailandeze apare în 1923 în pelicula alb-negru Miss Suwanna of Siam – scris și regizat de canadianul Henry MacRae – printre primele lungmetraje internaționale filmate în Thailanda, având drept fundal atmosfera magică din Bangkok. Povestea se desfășoară în epoca Siam în timpul domniei Regelui Vajiravudh (Rama VI).
Este interesant cum toate zecile de filme internaționale turnate în Thailanda sunt practic incursiuni în timp, surprinzând evoluția societății și dezvoltarea țării și punctând anumite momente istorice. Am ales aici doar câteva pelicule care vă vor aminti cât de frumoasă e Țara Surâsului.
The Big Boss (1971)
Unul dintre cele mai vechi și mai cunoscute filme turnate în întregime în Thailanda. Acțiunea este plasată în Pak Chong, poarta de acces către partea de nord-est a țării și în luxuriantul Parc Național Khao Yai. Pe parcursul a 100 de minute captivante, publicul este purtat într-o aventură palpitantă, în care legenda kung-fu Bruce Lee se confruntă cu situații intense și imprevizibile, într-un veritabil film clasic de acțiune.
The Man with the Golden Gun (1974)
Pelicula din seria James Bond, deși considerată mai slăbuță, impresionează și azi prin scenele de acțiune (bazate pe artele marțiale asiatice, în vogă occidentală la acea vreme) și cadrele exotice filmate în Thailanda, Hong Kong, Macao.
Este memorabilă scena cu bărcile din Golful Phang Nga din Phuket. În fundal se află insula Koh Tapu, destinație devenită instantaneu populară după lansarea filmului. În acest loc avea să revină un nou James Bond, adică Pierce Brosnan în Tomorrow Never Dies (1997).
The Deer Hunter (1978)
Film de Oscar, ce tratează modul în care războiul din Vietnam a afectat viața a trei veterani. Echipa de producție a folosit Patpong, cartierul roșu din Bangkok, pentru a înfățișa de fapt străzile din centrul orașului Saigon, locul real al poveștii, și a creat în Sai Yok și pe River Kwai în Kanchanaburi scenografia unei zone de război și un lagăr de prizonieri.
Acest film clasic este prima producție cinematografică despre războiul din Vietnam filmată în Thailanda. A fost urmată deAir America (1990), o comedie inspirată de același eveniment.
Kickboxer (1989)
Evident, Thailanda este decorul ideal pentru a plasa firul epic al unui film despre artele marțiale. A fost filmat în multe zone celebre din toată țara, inclusiv în Sanam Luang, imensul câmp public de lângă Marele Palat, dar și în două situri istorice din Ayutthaya – Wat Phra Si Sanphet și Wat Ratchaburana – unde personajul interpretat de Jean-Claude Van Damme își etalează abilitățile în Muay Thai.
Mortal Kombat (1995)
Încă o peliculă iconică „de artă marțială” ce merită menționată. Această versiune live-action a popularului joc video a redat multe dintre scenele sale de luptă din Thailanda. De exemplu, cadrul de deschidere a fost filmat în Wat Phra Si Sanphet din Ayutthaya, în timp ce toate scenele de la malul mării au fost filmate în plaja Phra Nang din Krabi.
The Beach (2000)
Plaja este de fapt primul film internațional ce folosește frumusețea naturală a Thailandei pentru ceva mai mult decât un simplu fundal pentru niște băieți care se luptă și țipă unul la altul. Personajul principal, interpretat de Leonardo Di Caprio, vizitează multe locuri populare din țară, de la Khao San Road din capitală, de la Maya Bay din insula Phi Phi, până la cascadele Haeo Suwat din Parcul Național Khao Yai.
La începutul anilor 2000, Thailanda a cunoscut o afluență semnificativă a turiștilor din întreaga lume, iar The Beach este o reprezentare corectă a tipologiei celor veniți să se relaxeze – și nu numai – sub cerul sărutat de soare.
In the Mood for Love (2000)
Când vine vorba de excelența cinematografică asiatică, pelicula lui Wong Kar-wai merită aprecieri fără echivoc. Povestea tragică de dragoste este situată în Hong Kong, dar întrega echipă a venit la Bangkok pentru a anumite scene romatice cu încărcătură emoțională filmate în Soi Charoenkrung 36. Acum, zona găzduiește numeroase galerii de artă și evenimente culturale și artistice.
Bridget Jones: The Edge of Reason (2004)
În continuarea popularului Bridget Jones’s Journal, personajul se întreabă dacă, pe lângă carieră și iubire, nu cumva are nevoie de o călătorie în Thailanda pentru a se limpezi…
Filmul îi poartă pe spectatori în locuri cunoscute precum Chinatown, Templul Buddha de Aur, Golful Phang Nga și Plaja Naiyang. Dar, de asemenea, prezintă o scenă într-o închisoare thailandeză necunoscută, să zicem un minus într-un film altfel adorabil.
Rambo (2008)
A patra parte din saga John Rambo este un alt film iconic care folosește Thailanda ca locație de filmare. Scena de deschidere a fost filmată în Chiang Mai, unde îl vedem pe solitarul veteran John Rambo, la 20 de ani după războiul din Afganistan, savurând stilul de viață liniștit din provincia de nord. Acțiunea demarează în forță când un grup de misionari creștini îl roagă să meargă într-o misiune umanitară pentru a ajuta poporul Karen din Myanmar, care trebuie să suporte atacurile armatei juntei birmane. În mod deloc surprinzător, filmul regizat de Sylvester Stallone a fost interzis în Myanmar din cauza portretizării țării ca zonă de război și a soldaților drept niște indivizi fără mamă, fără tată.
The Hangover Part II (2011)
Tema e previzibilă – mahmureală la greu și dispariția unui camarad – și la fel de previzibilă „portretizarea” Bangkokului drept versiunea unui Las Vegas asiatic marcat de distracții non-stop. Relativa superficialitate a poveștii e salvată de umorul dinamic dintre personaje și cadrele urbane iconice: Soi Cowboy, Chinatown și Chao Phraya River și mai ales barul de cinci stele The Dome at Lebua unde au fost filmate scene memorabile. Bizară este însă distorsionarea Muzeului parcului Samut Prakarn și Orașul antic, reimaginat ca un templu nerealist pentru călugării care fac jurământul tăcerii. Ciudat. Probabil se cerea mai multă documentare…
The Railway Man (2013)
Vă întrebați de ce clasicul The Bridge on the River Kwai (1957) nu este pe listă? Pentru că a fost filmat în Sri Lanka, în timp ce The Railway Man a fost de fapt tras în locul de referință adică pe Râul Kwai, unde construcția căii ferate a constituit un moment istoric.
Trama psihologică este profundă: un fost ofițer al armatei britanice (portretizat de talentatul Colin Firth) descoperă că soldatul japonez care l-a torturat fizic și mental în timpul celui de-al Doilea Război Mondial este încă în viață și trăiește ca ghid în tabăra Kanchanaburi, unde au fost odinioară ținuți prizonierii de război britanici. Soția lui (interpretată de Nicole Kidman) îi sugerează să meargă în Thailanda și să se confrunte cu fostul său opresor. O narațiune cinematografică excelentă pentru modul în care sunt explorate cu abilitate traumele psihologice și emoționale ale celor care au trăit războiul.
Lost in Thailand (2012)
Un chinez sobru vine în Thailanda pentru o călătorie de afaceri, dar colegul său de drum e relaxat și îl ajută să-și dea seama că viața are mai mult sens decât munca.
După cum a fost evidențiat în The Hangover Part II, Thailanda are o reputație unică de loc în care cineva se poate elibera de clișee și constrângeri. Filmul urmează o uzuală formulă comică: un grup de străini scos din zona de confort și aruncat pe teritoriu necunoscut. Vedem aici Thailanda prin ochii turiștilor chinezi cărora, aparent, nu le pasă de peisajul natural (pentru că are China destule!), dar sunt mai interesați de mâncare și de un lifestyle diferit.
Lost in Thailand a devenit filmul cu cele mai mari încasări din China când a fost lansat, și a fost primul film din țară care a câștigat peste un miliard de yuani.
Text: Anca Ciuciulin
Foto: Rex Features