Am pornit de la fotografia cu membrii familiei mele îmbrăcați în straiele albastre de lucru; ținând cont de relevanța acestor haine arhetipale pentru cultura Isaan, m-am gândit să dezvolt un pic tema.
Dacă ați fost la vreo procesiune rurală din regiunea Isaan, unde grupuri de oameni defilează și își reprezintă satul natal, sau dacă ați remarcat lucrătorii de pe câmpurile de orez ori din fermele de animale, probabil ați văzut hainele lor simple și modeste, de un albastru închis. Sunt uniformele agricole „oficiale”, unisex, de multe ori purtate și la oraș din solidaritate cu cei ce trudesc pe ogoare.
Mo hom sau Mor hom se referă atât la țesătura din care se coase cămașa tradițională thailandeză, cât și la obiectul gata de purtat. Elementele caracteristice, afară de pânza de culoare bleumarin aproape negru, sunt mânecile scurte, croiala dreaptă, fără pense, uneori cu buzunare, răscroiala de la gât – rotundă, fără guler gen tunică și fără revere și sistemul de închidere cu bumbi făcuți tot din bumbac.
În limba thailandeză din nord, „mo” înseamnă „ghiveci/recipient din lut”, iar „hom” se referă la planta Indigofera Tinctoria – pe scurt, indigo – din ale cărei frunze și tulpini puse la fermentat rezultă fabuloasa vopsea de culoare albastru profund, inconfundabil.
Se presupune că tehnica de vopsire cu indigo, pe care o regăsim în orice colț din regiunea Phrae, provine de la grupurile etnice migrate din Chiang Saen, Xishuangbanna și Laos încă din epoca Regatului Thonburi. Ei au adus meșteșugul vopsirii cu trei tipuri de plante: kram, hom și homkriea și l-au folosit pentru a crea țesături mo hom.
Mo hom este un termen din vocabularul culturii Lanna. Nu se referă strict la „cămașă”, ci mai degrabă la nuanța de „bleumarin-negru”, culoarea pânzei din care sunt croite aceste bluze și pantalonii denumiți fisher pants. Aceștia au o croială specială, extrem de lejeră: sunt scurți până deasupra gleznei și se petrec în față, precum un sarong.
În ciuda etimologiei însă, cămașa Mo hom nu este tipică pentru bărbații din regiunea Lanna – varianta originală este o cămașă din bumbac alb, numită „hadook” – ci provine din portul tribal Thai Yai.
Cămășile Mo hom au devenit populare în toată Thailanda în 1953, când domnul Kriengsri Nimmanhemin a organizat un banchet pentru Sanya Thammasak, fost prim-ministru al Thailandei, și pentru consulul S.U.A. la Chiang Mai. La eveniment, dress-code a fost cămașa Mo hom.
Oricum, veți găsi mai peste tot de cumpărat „cămașa fermierului” și vă veți putea bucura ani la rând de plăcerea albastrului thailandez.
Text și foto: Tony Eastmead / tonyinthailand.com