Vii aici pentru a vedea cel mai mare castel de lemn din lume dar, mai degrabă, afli câteva adevăruri despre filosofie, morală, sensul vieții, idei și direcții spirituale universale, neatașate niciunei religii.
Pattaya este un loc de vacanță re-re-renumit în întreaga lume. Orașul cândva adormit în lentoarea sa provincială și-a câștigat în ultimele decenii reputația unui loc de petrecăreală ca la carte. În timpul zilei, turiștii se delectează cu vreo trei acțiuni principale, repartizate în mod egal: savurează cocktailuri exotice, se bucură de sporturi acvatice sau dorm pe plajă. Pe măsură ce soarele se îmblânzește spre asfințit, barurile de pe malul mării încep să vibreze în ritm de bas și lumea își ajustează dispoziția hedonistică: schimbă soarele pe neon, explorează locurile de distracție și dansează toată noaptea.
Așa că, în acest context uman și urban, existența unui sanctuar cvasi-religios ca o oază de pace și liniște este o surpriză pentru mulți vizitatori; nu doar că edificiul dă măsura spiritualității națiunii, dar demonstrează și abilitățile artistice seculare ale thailandezilor, căci „Sanctuarul Adevărului” este o bijuterie, una dintre minunile Asiei de sud-est.
Situată într-o zonă de un verde luxuriant fix la țărmul apei din Golful Thailandei, această construcție-sculptură este (ca) un… muzeu neterminat.
Are o structură arhitecturală hibridă, ceva între templu și castel și are ca temă specificul fostului Regat Ayutthaya și credințele buddhiste, hinduse, khmere. Este construit absolut integral din lemn de tec și din alte câteva esențe lemnoase speciale, îmbinate după tehnici străvechi fără niciun cui sau element din metal, iar în interior toate ornamentele, sculpturile și statuile idolilor sunt de asemenea doar din lemn. Fiecare centimetru este decorat, dar ce zic decorat… este supraîncărcat cu basoreliefuri din lemn minuțios cioplit; de la panourile interioare și exterioare până la coloanele de susținere făcute din trunchiuri uriașe de tec, contraforturile, statuile de pe acoperiș – toate compun o dantelărie atât de somptuoasă că pare că ai intrat în interiorul celui mai prețios decor imaginabil, unde personajele par să se miște, să se răsucească și să își schimbe expresiile pe măsură ce le privești.
Sculpturile îmbracă toate formele și dimensiunile, de la uriașul zeu elefant cu trei capete Erawan (muntele favorit al zeului Indra) de la intrare, până la reprezentările miniaturale, nu mai mari de un deget, ale făpturilor iluminate Bodhisattva care vă privesc cu înțelegere și cu înțelesuri… Iar asta pe măsură ce creierul încearcă să descifreze sensul alegoriilor lemnoase.
Aici nu contează deloc care sunt convingerile personale, căci întrebările esențiale „cine sunt, de unde vin, unde merg, cum să îmi trăiesc viața?” sunt universale și nicio religie nu are monopol asupra lor.
Aici, pur și simplu, îți reformulezi toate aceste întrebări și îți întărești convingerea că ingeniozitatea și talentul omului sunt mai presus de dogme.
Sanctuary of Truth a fost inițiat în 1981 de Lek Viriyaphan, un om de afaceri thailandez și patron al artelor care și-a dedicat viața pentru a sprijini conservarea meșteșugurilor antice thailandeze, încurajând în același timp oamenii să-și exploreze spiritualitatea. Procesul de edificare durează și azi, preconizându-se că ar putea fi gata cel devreme în 2025; vizitatorii au permisiunea să intre numai echipați cu căști de protecție ca de șantier, căci chiar este un șantier – veți vedea permanent artiști plastici, sculptori sau dulgheri cățărați pe schele, reparând, înlocuind sau cioplind noi elemente decorative.
Sanctuarul, a cărui suprafață interioară are 2.100 mp, este împărțit în patru săli principale care se întâlnesc în falnicul atrium central. Prima sală, cu vedere la mare, simbolizează originea vieții și a Universului și aici veți găsi cele mai rafinate sculpturi. A doua sală celebrează Soarele și Luna, în timp ce a treia aduce un omagiu celei mai puternice forțe din univers, iubirea părintească. Sala a patra promovează atributele pentru care ar trebui să ne străduim: smerenie, sacrificiu și bunătate. Spațiul central, aflat sub cea mai înaltă turlă a acoperișului ce înțeapă cerul albastru din Pattaya la 105 metri, impresionează pur și simplu prin dimensiunea copleșitoare.
Până la urmă, Sanctuarul Adevărului este un „depozit” de filozofii locale care ne învață un mod diferit de a trăi și, dacă iei drept sugestie toată simbolistica lui, poți să descoperi în propriul sanctuar acea împlinire pe care viața modernă nu o poate oferi. Cugeți la existență, la înțelepciunea milenară a generațiilor trecute – chit că o faci mai pe seară, cu un efemer cocktail în față, în atmosfera plajelor din frivola Pattaya. Vacanța nu exclude reflecția.
Text și fotografii: Anca Ciuciulin