Ayutthaya: măreția trecutului descifrată în ruine  

Thailanda a fost și în secolele trecute o țară mare și înfloritoare, un regat impresionant și condus cu înțelepciune și diplomație – dovadă cuvintele trimișilor francezi la curtea Regatului Siam, prin secolul XVII, ce comparau capitala Ayutthaya cu Parisul. Sună incredibil, dar Ludovic al XIV-lea, Regele Soare, a menținut relațiile diplomatice cu îndepărtata Thailandă!

Ayutthaya a fost unul dintre cele mai mari și cele mai prospere orașe din Extremul Orient, dezvoltând schimburi comerciale active cu portughezii, olandezii, englezii. Această perioadă de efervescență economică și culturală a durat mai mult de 400 de ani – până în anul 1767, când trupele din Birmania au cucerit în cele din urmă rivalul său etern, devastând orașul. Din 1700 de temple au supraviețuit doar 50. Cu toate acestea, ceea ce rămâne este suficient pentru a impresiona orice turist decis să viziteze vechea capitala thailandeză.

Tipic arhitecturii clădirilor religioase este influența arhitecturii Khmere și cea din Sri Lanka, modificate în conformitate cu tradiția Thai. O singură privire aruncată spre cele trei paliere și treptele templului Wat Phra Sri Sanpet se lipește de memoria afectivă…

Roșul cărămizilor și griul stins al pietrelor desenează un decor cromatic ideal pentru pânzele galbene cu care sunt „înveșmântate” periodic statuile și pentru siluetele albe ale grațioaselor reprezentări buddhiste.

O imagine iconică atrage și fascinează anual mii de turiși: celebrul cap al lui Buddha captiv în rădăcinile arborelui banyan, localizat lângă intrarea în Wat Mahathat. Este cea mai fotografiată și misterioasă imagine – mulți speculează povestea lui, dar cine știe? Poate că nu are totuși nimic mistic; pur și simplu, a fost îmbrățișat de natură de-a lungul sutelor de ani după ce templul a fost golit și abandonat, iar statuia întreagă a căzut în mormanul de pietre din apropiere rămase ca după un cataclism. (Identificarea și reconstituirea construcției inițiale este încă un proces complicat…)

O excursie la Ayutthaya e foarte la îndemână, căci se află la doar 80 km de Bangkok, adică o oră și ceva cu mașina sau, și mai bine, cu trenul. Vă veți întoarce seara în capitală cu amintiri valoroase și cu mai multă înțelegere a evoluției istorice a acestui loc.

Text: Anca Ciuciulin

Foto: Anca Ciuciulin / Unsplash.com / Tourism Authority of Thailand