Chiar și cei mai energici și aventuroși călători – ba chiar și cei calmi, meditativi, împăcați cu echilbrul lor spiritual – vor recunoaște că vor și un pic de răsfăț trupesc dacă tot au ajuns aici, pe tărâmul tinereții și seninătății.
Thailanda are cel mai bogat inventar asiatic al centrelor de sănătate și recuperare. Este un soi de Mecca pentru iubitorii de SPA ce pot profita de practici și tehnici curative străvechi, printre care masajul tradițional thai și-a câștigat renume universal.
În principiu, un masaj implică utilizarea unor mișcări de presiune, întindere și alungire pentru a relaxa musculatura, a mobiliza articulațiile și a elibera tensiunea din corp. Asta pe scurt. Pentru că, în profunzime, ideea de masaj terapeutic are rădăcini milenare în cultura orientală și nu e doar o simplă activare fizică. Beneficiile sunt multiple și importante: afară de eliminarea crispării musculare, se îmbunătățește circulația sangvină și fluxul energiei vitale „chi”; devii mai flexibil, articulațiile îți vor fi mai mobile; sistemul limfatic este stimulat și se produce mult căutata detoxifiere; se ameliorează durerile de spate, gât, umeri. Ce mai, te simți renovat, dacă nu chiar nou-nouț. Interesant e că vă veți descoperi mușchi despre care nici nu știați că îi aveți…
E drept că masajul thailandez poate fi cam prea energic și uneori poate fi resimțit ca dureros – de aceea este important să comunicăm cu terapeutul și să ne asigurăm că intensitatea presiunii rămâne în limite confortabile. Încă ceva sugestii: pentru prima oară, e bine să alegeți un terapeut calificat și cu experiență; după ce prindeți gustul – și, credeți-ne, veți prinde! – veți dori să faceți masaj ori de câte ori aveți o fereastră în programul zilei, chiar și la saloanele mai modeste. În funcție de preferințe și nevoi, selectați din „meniul” salonului sesiuni de 30, 60 sau 90 de minute, cu sau fără uleiuri esențiale.
Cei curioși pot lua cursuri de masaj thailandez, sunt nenumărate școli pentru începători în Bangkok, Chiang Mai, Phuket etc. Iată ce povestește una dintre româncele ce au încercat:
„Ziua începe cu o rugăciune şi continuă cu meditaţie. Apoi, fiecare cursant merge la salteaua lui şi repetă paşii de masaj învăţaţi în ziua precedentă. Sala este plină de saltele. La fiecare lucrează doi cursanţi: unul face masaj şi unul primeşte. Pe parcursul unei zile rolurile se inversează de mai multe ori. Totul se face sub supravegherea atentă a profesorilor, îmbrăcaţi în halate albe, care corectează când este cazul şi dau indicaţii.
Nu e uşor să înveţi un masaj thailandez corect: sunt cinci etape, însumând peste 120 de mişcări care urmează o ordine precisă şi care se repetă pentru partea stângă şi pentru dreapta corpului. Lucrezi cu degetul mare şi cu cel arătător, cu care foloseşti mai multe tehnici de presopunctură, cu palmele pentru presări şi picioarele şi antebraţele pentru stretching. În fiecare zi fac vreo 10 masaje şi mi se fac vreo trei. Niciun moment nu este vorba de relaxare, ci de învăţare: memorarea paşilor, a ordinii acestora, învăţarea liniilor sen şi a punctelor care trebuie presate. Din fericire lumea e relaxată, râde şi vorbeşte – oamenii locului vin aici pentru a învăţa o meserie din care să-și câștige pâinea.”